Stezka svobody

Jsme sousedé a chalupáři z Horního Maxova a Stezku svobody jsme postavili společně s obyvateli Lučan nad Nisou, Jindřichova a přáteli z okolí. Žijeme spokojeně obklopeni krásnou přírodou. Většina staveb je však prostá, vše je ztvárněno levně a účelně jako za starých časů. To, co nám tu opravdu scházelo, je něco zdánlivě nepotřebného, něco obohacujícího, co naší krajině přinese nový rozměr. A tak naše komunita před dvěma lety zrealizovala myšlenku výsadby Lip svobody ve všech třech obcích našeho města Lučany nad Nisou. Doplnily je kruhové lavičky z dílny našeho architekta, na jejichž výrobě se podílelo také několik místních řemeslníků.

Dnešní Stezka svobody propojila všechny tyto lípy a tím i naše město. Stezka je vedena krásným prostředím nabízejícím množství atraktivních výhledů do půvabných zákoutí a panoramat. Je jakousi tepnou, posilující naši spolupráci napříč městem, naše sousedské a přátelské vztahy. Zároveň oslavuje a akcentuje téma svobody člověka. Věříme, že svoboda je důležitá pro každého člověka jakéhokoliv věku, státní příslušnosti, vyznání i politického názoru. 

Na téměř dvanáctikilometrovém turistickém okruhu vzniklo celkem dvanáct zastavení. Tato zastavení mají podobu žulových sloupků, na jejichž vrcholu je usazena skleněná krychle a sloupek je ovinut kovovou páskou, do níž je vypálen unikátní citát o svobodě od dvanácti světových i českých osobností. Vše doplňují informační návštěvnické tabule.


Sen se v roce 2021 proměnil ve skutečnost a naše Stezka svobody je pro vás od 8. 5. 2021 připravena.

Další tipy

Na „Prézu“

Celodřevěná chata z roku 1929 si i po nedávné rekonstrukci zachovala svůj nezaměnitelný charakter, pro který se sem s oblibou vrací nejen skalní příznivci výletů do Jizerek.

Náš velký okruh

Délka trasy: tam i zpět 5,5 km, 1,5h (pěšky). Možno absolvovat: pěšky, na kole, s kočárkem. Věková kategorie: 0+

Jizerské hory

Jizerské hory jsou nejsevernějším českým pohořím. Jejich východní část zasahuje na polské území a dále navazuje na Krkonoše, na západě sousedí s Lužickými horami.

Na Slovanku

Délka trasy: tam a zpět tedy celkem 5,4km 2h (pěšky). Možno absolvovat: pěšky, na kole/koloběžce, na běžkách, s kočárkem. Věková kategorie: 0+

Na „Josefodolskou“ a Královku

Královka (něm.Königshöhe) je jedna z nejznámějších kamenných rozhleden v Jizerských horách. Vodní nádrž Josefův Důl je přehrada, která se nachází na katastru stejnojmenné obce.

Běžecké lyžování

Při dobrých sněhových podmínkách vedou běžecké tratě přímo kolem našeho penzionu.

Apartmán Rustic

Apartmán De luxe

Apartmán Mezonet

Apartmán Špejchar